0%
Какво трябва да знаем за PRP плазмолифтингът?
 

PRP- терапия е инжектиране на автоложна плазма богата на тромбоцити (А-PRP)

PRP е технология за подмладяване и възстановяване на тъканта на клетъчно ниво чрез интрадермално приложение на богата на тромбоцити плазма (течната част на кръвта, която съдържа витамини, ензими, протеини, хормони и други вещества), която е взета от пациента минути преди процедурата. PRP увеличава производството на колаген, подобрява еластичността, тонуса и плътността на кожата. Стимулира диференциацията и пролиферацията на стволови клетки. Стимулира образуването на нови кръвоносни съдове. Има запълващ ефект. PRP- богата на тромбоцити плазма има широко приложение в медицината. PRP-метода започва да се използва още преди двадесет години от лицево-челюстни хирурзи- с цел да се ускори заздравяването на рани чрез самостоятелно регенериране на тъкънта. След това технологията се разпространява за лечение на различни кожни заболявания, в ортопедията, сърдечно-съдова хирургия, дентална медицина. Днес плазмотерапията е една от най-търсените процедури в естетичната медицина за нехирургично подмладяване, бързо и безболезнено възстановяване от операции, коригиране на дефекти на кожата-защото кожата се обновява на клетъчно ниво.

Приготвяне и инжектиране на PRP

Процедурата се основава на концентрирана плазма, която се инжектира интрадермално на принципа на мезотерапията. Венозна кръв се взема от пациента и се поставя в специален контейнер, който се поставя в центрофуга. По време на центрофугиране при 2400 оборота в минута се получава концентрат, който се използва за инжектиране. Полученият концентрат-автоложна плазма, богата на тромбоцити, съдържаща специфични протеини- „растежни фактори“, които участват в регенерацията на всички тъкани на тялото, с което техните собствени стволови клетки стимулират тяхното делене в увредената зона. След процедурата се подобряват значително обменните процеси, деленето на клетките се ускорява, засилва се синтеза на колаген и хиалуронова киселина. По този начин се постига двоен ефект: кожата става по-свежа и се запълва дефицит на колаген и еластин. Едно голямо предимство на този метод е, че е напълно безопасен. Няма странични ефекти и е хипоалергенен, защото се използва собствената кръв на пациента.

Какво се постига с PRP-терапия?

ПОДОБРЯВА ФИНИТЕ БРЪЧКИ И КАЧЕСТВОТО НА КОЖАТА Естественото остаряване на Вашата кожа се дължи на дисбаланса между скоростта на разрушаване и подновяване на клетките и колагена. Спомагайки процеса на естественото регенериране на тъканите, мезотерапевтичното инжектиране на PRP подобрява качество на кожата и изглаждаща фините бръчки по лицето, деколтето и ръцете. НАМАЛЯВА ТЪМНИТЕ КРЪГОВЕ Зоната около очите е особено деликатен участък, където може да се появи синкаво оцветяване поради смущение в микроциркулацията. Растежните фактори на PRP стимулират микроциркулацията около Вашите очи, техният блясък се подобрява и кожата около очите възстановява своя тонус. Локализираното третиране чрез инжектиране на А-PRP гел възстановява хармонията и пропорциите в обема на лицето. – Назолабиални гънки; – Бузи и челюсти; – Зона около очите; – Бръчки около очите; – Горна устна; – Нос и чело. БЕЛЕЗИ Инжектирането с А-PRP е също ефективно средство за третиране на стрии, белези от акне или хипертрофични белези. Третиране след лазерни процедури или химически пилинги. Аналгетичният и противовъзпалителен ефект от А-PRP спомага борбата с болката и подобрява значително скоростта на заздравяване на раните след лазерни процедури или химически пилинг. КОСОПАД PRP предизвиква регенерация на луковицата на косъма, увеличаване на кръвоснабдяването и повишаване клетъчната пролиферацияна космения фоликул. При какви типове алопеция се прилага: Androgenic Alopecia – най-честата причина за загубата на коса при този вид е хормонален дисбаланс, генетични причини, липса на хранителни вещества. Лечението е трудно и е предизвикателство за лекаря. Alopecia Areata- автоимунно заболяване, което причинява плешивост на отделни участъци. И при двата вида алопеция, A-PRP е доакзано ефективна, когата: – Androgenic Alopecia – Мъже и жени, в ранен до среден стадий на косопад- 1-ва до 5-та степен по скалата на Норууд (от 6-та до 7-ма PRP се използва за подпомагане на космените присадки); – Алопециа Ареата- Мъже и жени, показват отлични резултати в повечето случ1ай.

Противопоказания:

– Нарушено кръвосъсирване; – Прием на антикоагуланти; – Инфекциозни заболявания в остра форма; – Бременност и кърмене. След процедурата основната препоръка на лекарите е да живеете здравословен живот, без вредни навици, нанасящи непоправими щети на кожата. Техниката показва висока производителност на всяка възраст (до 75 години). Препоръчват се поне 3 процедури през 3-4 седмици.