0%
Как да се храним, за да имаме красива и здрава кожа?
 

Нетолерантната кожа реагира по-силно от нормалната кожа, тъй като има по-нисък праг на толерантност. Освен чрез външна хидратация и грижа за кожата, можем да и помогнем и чрез подходяща диета – препоръчително е да се избягват пикантни храни или такива с много подправки.

Как да се храним, за да имаме красива и здрава кожа ? Нека не забравяме, че ние сме това, с което се храним и рано или късно, ако се храним нездравословно това повлиява и на кожата ни.

Приемайте повече вода и течности
Макар да ви е писнало да четете на всякъде само това – няма как и ние да не подминем тази тема. Водата хидратира кожата, спира появата на бръчките и заличава белезите, които често се появяват след гнойните пъпки. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да останете по-хидратирани:
Пийте вода през целият ден. Сложете едно шише пълно с вода и отпивайте по малко от него през 20-30 мин. през целият ден
Пийте смутита от пресни плодове и зеленчуци. Те са много хидратиращи и съдържат много полезни ензими
Консумирайте повече сурови храни, в които има по-голямо съдържание на вода- като краставица, салати, ябълки или диня
Намалете приема на кафе и алкохол. Това са напитки, които дехидратират.

Намалете приемът на сол
Солта повлиява много добре кожата, ако се прилага външно. Но приемайки я вътрешно увеличава риска от запушване на порите, задържа течности в организма. Ако се консумира прекалено много може да изсуши кожата и да я набръчка. Не на последно място солта може да влоши акнето и да причини възпаление.

Пийте алкохол в умерени количества

Макар, че алкохолът не влияе пряко върху появата на акне, той е нездравословен за кожата.
Алкохолът променя хормоналните нива, което, е пряка причина за появата на пъпки
Алкохолът свива порите и по този начин увеличава вероятността от запушване. Това от своя страна може да влоши вида на кожата и да доведе до появата на пъпки.
Ограничете приемът на млечните продукти
Много хора, които са отказали или драстично са намалили консумацията на млечни продукти се радват на по-сияйна и красива кожа. Известно е, че млечните продукти засилват наличието на акне, а в някой случай дори могат да се окажат причина за неговата поява.

Консумирайте сурови ядки
Повечето сурови ядки са богати на антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали , заради които кожата старее, а от друга страна хидратират кожата за по-дълго време. Бадемите са богати и на витамин Е, което има подобно действие като на антиоксидантите. Орехите са богати на хранителни вещества, като Омега-3 мастни киселини и витамин Е. Освен на гладка кожа, ако консумирате повече орехи ще се радвате на по-здрава коса и нокти.

Хранете се със селен- съдържащи продукти
Селенът е силен антиоксидант и в комбинация с вит. Е повлиява изключително добре върху кожа с акнеични проблеми. Най-богатите храни на селен са пшеничен зародиш, риба тон, сьомгата, чесънът и яйцата.

Увеличете приемът на червени боровинки и оранжево-червените зеленчуци
Боровинките се смятат за едни от най-богатите на антиоксиданти плодове. Ето защо не бива да ги подминаваме и трябва да ги включим в дневното си меню. Оранжево-червените зеленчуци са богати на бета каротин, ликопен и други растителни пигменти, които придават красив и здравословен тен на кожата. Най-добре биха Ви повлияли морковите, тиквата, кайсиите, доматите и червеният пипер. От каротините тялото ни изработва ретинол, който е основна съставка на много „революционни“ кремове против бръчки.